NIEUWS

Poëzie 2022

Op Hemelvaartsdag was er weer een geslaagd Festival van de stichting Haarlemse Dichtlijn, deze keer op één locatie: het monumentale Hodshonhuis aan het Spaarne. De poëzie stroomde er op deze winderige dag even hard als het water van de rivier. Mijn gedicht 'Hond' was een van de drie gedichten die ik daar mocht voordragen. Het staat in de bundel Vicit Vim Virtus ('moed heeft het geweld overwonnen'), de wapenspreuk van de stad Haarlem. Een fraai vormgegeven bundel met een helaas nog altijd actueel thema. 

In juni verschijnt En dat was kennis, zeg  je dan, een bloemlezing met 'misschien wel de beste nieuwe wetenschapspoëzie'. Deze pretentieuze maar gelukkig ook ietwat ironische aanbeveling heb ik niet zelf bedacht, maar staat op de cover. De bundel is een uitgave van de VWN, de vereniging voor wetenschapsjournalistiek en -communicatie, ter gelegenheid van het 35-jarig jubileum. Hoewel ik zelden haiku's schrijf, werd uitgerekend mijn gedicht in zes haiku's geselecteerd voor deze bundel. Dit gedicht over het vak van de wetenschapsjournalist heet 'Schrijven op spitzen'. 

 (Hieronder de laatste van de zes haiku's uit Schrijven op spitzen) 

Altijd die spagaat

in de dans om de waarheid

schrijven op spitzen. 

 

 

Dichter bij de natuur

Als vertegenwoordiger van de Klimaatdichters zal ik zaterdagmiddag 3 september 2022 klimaat- en natuurgedichten voordragen bij de Groene Afslag in Laren. Dit in het kader van het evenement Dichter bij de natuur. 

 

Poëzie 2021

Helaas liggen veel activiteiten stil door de coronamaatregelen Wat wél doorging: in de Poëzieweek 2021 verscheen bij uitgeverij Liverse de verzamelbundel Mijn overbuurvrouw is een meeuw met daarin mijn gedicht 'Het breken van de zwerm'. Tsead Bruinja en Wim van Til selecteerden de gedichten voor de bundel.  

Poëzie 2020

Oostende

Net als in 2018 begon het poëziejaar goed met een eervolle vermelding in de internationale poeziewedstrijd van de stad Oostende. Mijn gedicht Diepzeemoment kreeg een mooie plek in de bundel met de tien bekroonde gedichten (uit 1070 inzendingen). Helaas miste ik door niet-ontvangen mails de feestelijke avond in gebouw De Grote Post, het prachtige culturele centrum van Oostende. Het nazenden van de goed verzorgde bundel maakte dit gemis weer een beetje goed. De vakjury van deze wedstijd bestaat uit Nederlandse en Vlaamse dichters en poëziekenners: Ivo van Strijtem (voorzitter), Frank Decerf, Hester Knibbe, Koen Stassijns, Lies van Gasse, Geert Van Istendael en Koen Vergeer. 

Op vrijdag 13 maart 2020 zou ik voordragen in het Shaffy Huis in Amsterdam, maar het leek de organisatie verstandig om het evenement af te zeggen. Twee dagen later ging Nederland 'op slot' en was het tijdelijk afgelopen met alle poëziebijeenkomsten en festivals.

Amsterdam UMC Poëzie Prijs

Op 16 april 2020 zou ik tijdens een symposium over zorg (en dan de zorg van vóór de coronatijd) de uitslag horen van de Amsterdam UMC Poëzie Prijs. De uitslag werd nu via skype meegedeeld door juryvoorzitter Kristien Hemmerechts. Bij de vorige editie behaalde ik een plaats in de top tien; deze keer won ik de derde prijs. De prijs werd mij op 24 april in de tuin overhandigd door prof.dr. Arko Oderwald, die als geen ander literatuur en geneeskunde weet te verbinden. Op www.literatuurengeneeskunde.nl staat de informatie over de Amsterdam UMC Poëzie Prijs en daar vind je ook mijn gedicht Wie mama doet.  

POËZIE 2019

2 x Turing Top 100

'Zeg maar nee, dan krijg je er twee'. Ik wilde altijd al graag een gedicht in de Turing Top 100 en nu lukte het met twee gedichten! 'Ik wilde rozen planten' en 'Partners in crime' kun je lezen op de 'eregalerij' van de Turing gedichtenwedstrijd. En in de bundel van deze tiende editie: 'Steeds op reis en altijd thuis', een uitgave van het Poëziecentrum. (De titel is ontleend aan een gedicht van Vasalis.)

 

(c) Poëziecentrum

 

Doosje Tussentijd

Op 2 februari 2019 doe ik mee aan de Marathon van het korte gedicht tijdens het festival  Poëzie aan de Brink (Brinkhuis, Laren). Mijn twee korte gedichten staan in 'Doosje tussentijd' (bundel uit de serie Kortweg onder redactie van Gerard Beentjes en Jos van Hest).

 

Op 15 juni 2019: bundelpresentatie Poëziepad van A tot Z (uitgave Bibliodroom) met daarin mijn gedicht Hazengrauw, het winnende gedicht van 2018. Een jaar later bleek het cortenstaal al mooi bruin verkleurd en  mocht ik het 'gemonumentaliseerde' gedicht opnieuw voordragen (Zwevegem, omgeving Kortrijk). 

 

Op zaterdag 13 juli 2019 mocht ik voor de tweede keer (de eerste keer was in 2017) meedoen met het programma in de loofgangen tijdens het festival Dichters in de Prinsentuin (Groningen). Het contact met het publiek was nog beter dan de vorige keer. Wat een fijn festival is dit toch, twee dagen alleen maar poëzie en een geweldige sfeer!

 

September 2019: maand vol poëzie

Op 11 september naar Oss voor de presentatie van de bundel Monumentale Poëzie met daarin twee van mijn gedichten, op 14 september naar de Tango Salon in Amsterdam vanwege mijn nominatie voor de Plantage Poëzie Prijs met het gedicht Ballon varen in het donker en op 15 september naar Ravenstein om voor te dragen in de tuin van het jubilerende Leerlooierij Museum. En dan was er op 22 september in Zeist nog een poëziemiddag van de vereniging Taalpodium. Op 28 september mocht ik achterover leunen om in een afgeladen Tivoli/Vredenburg te luisteren naar de dichters van de Nacht van de Poëzie.  

NIEUWS 2018

Culturele uitstapjes met ooievaar Cornelis: Kinderpaspoort Museumkwartier Den Haag

Half november kreeg ik een bijzondere opdracht, het schrijven van een kinderverhaal voor het Museumkwartier in Den Haag. Het verhaal moest gaan over twee kinderen en een ooievaar, die acht culturele instellingen bezoeken: vier musea, een galerie, twee theaters en een kerk. 

Op iedere locatie doen de kinderen een opdracht waarmee ze stickers en presentjes verzamelen. Bij een vol paspoort krijgen ze een knuffelooievaar.  

Ik gaf de hoofdpersonen de namen Lisa, Rick en (ooievaar) Cornelis. Dit drietal hopt van de ene culturele instelling naar de andere, maar is daarnaast op zoek naar de schat van Den Haag. Die schat is het oude stadswapen met een afbeelding van de voorvader van Cornelis.

Op de valreep deed ik ook de eindredactie en al op 19 december was de presentatie in museum Escher in Het Paleis.  

De illustraties in het kinderpaspoort zijn van Adriana Santos, vormgeving en ontwerp zijn van Paula Mastrangelo.

En nu maar hopen dat heel veel kinderen uit binnen- en buitenland - de tekst kreeg ook een Engelse vertaling -  gaan 'schatzoeken met Cornelis'.   

 

Klaar voor de presentatie: groot billboard en twee strandstoelen met een afbeelding van het omslag. Het schatzoeken met ooievaar Cornelis kan beginnen! 

 

Schaduwreis, Leeskriebels en poëzie

Koepelroman Schaduwreis

Van kort verhaal naar koepelroman: op 21 april 2018 was de presentatie van Schaduwreis, een uniek boek over de zoektocht van een jonge vrouw naar de vader die ze nooit gekend heeft. Dertien schrijvers, dertien verhalen, dertien landen in Europa. Mijn bijdrage speelt in de Duitse plaats Wittenberg. Lees meer over dit bijzondere boek op de website van uitgeverij Bagage

 Schaduwreis is ook verkrijgbaar als e-book. Perfect voor de vakantie!

Nieuwe kinderverhalen

Uitgeverij Averbode koos twee verhalen tegelijk voor de serie Leeskriebel /Tirelire):  het meeleefverhaal Red Harry! /Sauvez Harry! (september 2018) en Gilles en de ooievaar (Gilles et la cicogne, april 2019), een historisch verhaal in de vorm van een kleine raamvertelling.  

 

 

 

Poëzie 

Het poëziejaar 2018 begon goed met een eervolle vermelding bij de Poëzieprijs van de stad Oostende (top-tien uit 1052 inzendingen) voor mijn gedicht Kweekzalm

In de wedstrijd van vtb Kultuur Holsbeek behaalde ik een tweede plaats met mijn theatergedicht Uitstromend in pluche. Met daarin verplicht gebruik van de woorden glansrol, gordijn en klapstoelen... Het gevolg is een optreden op een van de leukste poëziefestivals van België, Poëzie in de Pastorie

Voor de wedstrijd Dichter op Hofwijck schreef ik een heel ander theatergedicht, een sonnet over Trijntje Corneliszn, een klucht van Constantijn Huygens. Het kwam in de top-twintig.  

Van sommige onderwerpen word je stil. Met respect meld ik dat mijn gedichtje Vandaag is uitgekozen door het team van KOESTER (vzw Kinderkankerfonds in België) om op postkaarten te worden gedrukt. Ouders ontvangen een kaart op de sterfdag van hun aan kanker overleden kind. 

In mei werd ik genomineerd voor de Maerlant Poëzieprijs (top-drie) in Noord-Beveland, kreeg bericht van een eervolle vermelding in de wedstrijd van Poemtata (Gent) en werd ik de winnaar 2018 van de Vlaamse wedstrijd Poëzie van A tot Z.

Op 27 mei 2018 was de onthulling van mijn gedicht Hazengrauw op een prachtige plek aan het poëziepad van Avelgem tot Zwevegem (Guldensporenpad), een voormalige oude spoorweg aan de Langestraat in Zwevegem-Moen.  Het gedicht is uitgevoerd in cortenstaal.  

 

 

 

Kinderboek 2017 

Kinderboek Avontuur in de waterbal, een gepersonaliseerd verhaal met vier verschillende verhaallijnen, verschijnt in het voorjaar, wat later dan gepland. Zie de pagina Kinderboeken en het nieuws hieronder. 

2016: nieuwe kinderverhalen en dubbele verhaallijnen

 

  1. Allemaal rechtop!/Tout le monde debout!Uitgeverij Averbode, serie Leeskriebel/Tirelire (april 2016)

 


Er was eens een koning die het liefst naar optochten en parades keek. Het maakte niet uit wie er voor hem marcheerde. Als ze maar rechtop liepen! Liefst kaarsrecht, alsof ze een bezemsteel hadden doorgeslikt.

'Rechtop, luie donders!' brulde de koning de hele dag. 'Rechtop! Liggen doe je maar in je bed!'

De wil van de koning was wet. Totdat....

 

Een zusje voor Ollie Wollie/Une petite soeur pour Leny Laine, uitgeverij Averbode, serie Leeskriebel/Tirelire (oktober 2016; in een vernieuwde vormgeving voor nog meer leesplezier).

 

 

Avontuur in de waterbal, een gepersonaliseerd kinderverhaal 2.0. Dat betekent veel meer dan de keuze van een jongens- of meisjesnaam! Er is een basisverhaal met twee totaal verschillende verhaallijnen en plottwisten, te kiezen door de koper. Leverbaar als pdf of 'echt' boek. Een uitgave van Tiny Tales Bookshop (vermoedelijke startdatum eind juli 2016). UPDATE: verschenen begin 2017, zie de pagina Kinderboeken

Gedichtennieuws 2016

Gedichtenwedstrijd tactiele beeldentuin (België)

Op 2 december 2016 naar Zedelgem vanwege de nominatie van 'Ze trekt haar huid uit' in de wedstrijd van de tactiele beeldentuin in Loppem. Het gedicht staat in de bundel Verlangen verbeeld je. In 2017 is er een expositie van de genomineerde gedichten in de tactiele beeldentuin van Het Wit Huis in Loppem. 

Hortus Conclusus gedichtenwedstrijd

Op 30 oktober 2016 won ik met 'Hier gebeurt het' de tweede prijs in de gedichtenwedstrijd Hortus Conslusies van Atelier Tij in samenwerking met het Gilde van de Utrechtse stadsdichters. De prijs: een kunstwerk van Vera Pouw. 

Op 16 september 2016 was de presentatie van de gedichtenbundel 'Zwanenvergadering'. De bundel is het  resultaat van een cursus poëzie, die ik voorjaar 2016 volgde in Het Literatuurhuis in Utrecht. De cursus door Ingmar Heytze leidde tot een gevarieerde bloemlezing met drie gedichten van alle vijftien cursisten en 'de meester' zelf. 'Zwanenvergadering' is een uitgave van de nieuwe uitgeverij Anderszins, zie www.uitgeverijanderszins.nl  

In Vlaanderen ook nog in 2016 de reizende tentoonstelling 'Poëzie raakt kunst' (zie nieuws 2015). In juli in de bibliotheek in Heuvelland en in het najaar in Koksijde!

Januari 2016, Week van de Poëzie: naar Brasschaat vanwege de selectie van mijn gedicht 'Scholekster' in de bundel 'Dichter in beeld', gedichten bij foto's van de natuurfotograaf Bernard Castelein. Expositie nog de hele maand januari in de bibliotheek van Brasschaat. Leuk begin van de Poëzieweek! En aansluitend, op de Dag van de Poëzie, drie gedichten voordragen in de altijd sfeervolle Woudkapel in Bilthoven. Met muzikale improvisaties van de vaste organist/pianist.

Nieuws 2015

Winnende gedichten

April 2015: derde prijs (uit 681 inzendingen) bij de poëziewedstrijd van Het Levenshuis in Brugge voor gedicht 'Nog niet', met een fijn juryrapport van de Vlaamse dichter Philip Hoorne. Publicatie in de bundel 'Leven als lijfmotief' met spannende illustraties van de kunstenaar Peter Jonckheere, die kunstwerken maakte bij elf winnende/genomineerde gedichten. Gedichten en kunstwerken zijn onderdeel van de reizende tentoonstelling 'Poëzie raakt kunst', voor het eerst te zien tijdens de prijsuitreiking van de gedichtenwedstrijd in Het Provinciaal Hof in Brugge.

Juli 2015: eerste prijs bij de poëziewedstrijd 'Vergeet me niet' van kunstencentrum 't Vaartje in het schilderachtige Lissewege met gedicht 'MH17'. Expositie van gedichten tot einde van het seizoen in de unieke beeldentuin van het kunstencentrum, een ontmoetingscentrum voor kunstenaars met en zonder beperking.

 

Ouder nieuws

Mijn gedicht Tijdgeest was eind 2014 een van de drie winnende gedichten van de Grote Van Dale Rijmwedstrijd.

Taal is beslist een levend ding

gevoelig voor verandering.

Met de woordenboeken van Van Dale

kun je de tijdgeest achterhalen.

Alleen het bladeren is al feest

het maakt niet uit welk woord je leest.

De H, van hebbeding of horlepiep

de S , van selfie of van scharensliep. 

Als spiegel van de maatschappij

leer ik er steeds weer woorden bij.

Dus straks - of ik vergis me -

de M van moestuinsocalisme!

Kinderboek Emma leert paardrijden

In oktober 2014 verscheen Emma leert paardrijden, een spannend verhaal voor meisjes vanaf acht jaar, in de reeks De Leesbende van uitgeverij Deltas. Het verhaal gaat over Emma die na veel zeuren eindelijk op paardrijles mag, en Merel, een verwaand meisje met een eigen paard. Is paardrijden wel zo leuk als het hondje van Merel door de bak rent? Stel je voor dat het ook bij het diplomarijden gebeurt... Emma moet een list verzinnen! 

De vele kleurenillustraties zijn van Ina Hallemans.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

De Gentasia bundels met fantasyverhalen (uitgeverij Annibo, België) verschijnen in maart 2015. Mijn verhaal Wonder op Holy Island staat in de bundel voor kinderen, mijn sprookje De zang van de kleine zeemeermin komt in de bundel voor volwassenen.

 

 

In de Kinderboekenweek 2014, thema feest, komt er een herdruk van de bundel Er zit een feest in mij! (Querido's Poëziespektakel 5). Leuk nieuws, want meestal is poëzie een ondergeschoven kindje. Nu wordt deze gedichtenbundel uit 2012 (met o.a. mijn gedicht Partijtje) een van de kerntitels en Kinderboekenweek-tip!

 

 

Update Ik gun je een lach: de eerste druk is uitverkocht, in december 2014 verschijnt de tweede druk! Met daarin ook een tekening van mijn eigenwijze beagle...

Nog voor de Kinderboekenweek verschijnt Ik gun je een lach, vol vrolijke verhalen en gedichten voor kinderen vanaf zeven jaar. Ook leuk om uit voor te lezen. Bekende en minder bekende auteurs werkten belangeloos mee. Mijn bijdrage is een gedicht over mijn hond, met tekening. De opbrengst gaat naar Stichting Energy4All. Deze stichting steunt de ontwikkeling van een medicijn voor kinderen met een levensbedreigende energiestofwisselingsziekte.